Client: Major UK University
Services: Architecture

We were originally instructed to draw up feasibility studies to extend the Café and provide a new cafeteria facility, after 15 months the new Café Building had been completed to our designs.

 

Situated at a gateway to the main University campus it attracts passers-by and users of the sports facilities as well as providing a social venue for parents waiting for their children.

 

The completed building is a single-storey, steel framed structure which is rectangular in plan but for a chunk taken out of the corner to form a large overhang at the new improved entrance. The extension sits into a recess at the front of the existing building and follows the lines of the existing walls to conceal a lean-to structure and as a result dramatically improve the appearance of the entrance.

 

The exterior of the new cafe comprises exposed grey steel framework, colour coded fenestration and yellow copper Trespa cladding panels to the walls and soffit. These materials provide a contemporary aesthetic which, even with their obvious differences, blend in effortlessly against the existing building.

 

The vertical coursing of the cladding panels adds a feel of verticality to a single storey structure which would otherwise appear lost in the shadows of the imposing forms behind.

 

Within the building a large entrance lobby provides a much improved circulation route into the existing leisure facility and the new open-plan cafeteria and seating area. A large outside terraced seating area is accessed through sliding folding doors. A high spec stainless steel kitchen is hidden from public view beyond the counter space.

Click thumbnails for larger versions
image 1 of 6 image 2 of 9
image 3 of 9 image 4 of 9
image 5 of 9 image 6 of 9
image 7 image 8