Client: Private Client
Services: Architecture, Construction Technology

This conventional 1940s house had been greatly improved by the owners to open up the interior and create a more contemporary home.

 

A previous single storey side extension had been built to provide an interior swimming pool, but had proven to be rarely used and expensive to maintain.

 

Our brief was to remove the pool and, using as much of the existing structure as possible, to construct a 2-storey extension in a style radically different from the original house.

The extension provides a garage, and large family room on the ground floor. The first floor, accessed either through an extended Master Bedroom or up a spiral stair off the family room, provides a home office, cinema, and the enlarged Master Bedroom and en-suite.

 

The Family Room opens up to a new terrace in the garden, and includes a double height space overlooked by the Home Office. The Master Bedroom opens onto a balcony over the garage.

The Planning Authority required the extension to be single storey height to the side boundary and so the roof was constructed as a long mono-pitch of exposed glulam beams and timber rafters, underlined with Douglas Fir boarding, and incorporating electrically operated roof windows. The internal spaces were configured on spilt levels to maximise the available floor space within the restricted headrooms created by the Planning Requirement. It proved possible to retain and build over the swimming pool structure, using the existing retaining walls and foundations to reduce costs.

Click thumbnails for larger versions
image 1 image 2
image 3 image 4