Client: Private Client
Services: Architecture

aed were commissioned by a private client to design a large, detached home for their family. The site is situated within an area of outstanding natural beauty which brought with it a vast number of obstacles in terms of gaining planning approval. Over the course of the whole project, 3 different schemes have been submitted to the local planning authority. In each case aed kept the needs of the client at the forefront of all decisions whilst taking the opportunity to open dialogue with the LPA to get a full understanding of their concerns and how these could be mitigated.

 

Basingstoke and Deane Borough Council confirmed that they had particular concerns regarding the scale and massing of the proposed form, the location of the building on the site, the visual impact on the countryside and the need for the appearance to be in keeping with the surroundings.

 

aed’s response to the clients requirements and the LPA’s demands resulted in the design of a traditional farmhouse with a contemporary twist, comprising of 3 individual elements grouped together to form a whole dwelling. Each element is of a different scale, height and appearance all designed to give the impression that the building has been extended and evolved over time as is typical with historical farmhouses.

 

The render clad block with red brick and oak detailing represents the stereotypical farmhouse and contains all of the main residential accommodation over 4 stories. An annexe building is situated behind the main farmhouse and the form of which is more subservient and reminiscent of a traditional hay barn. Constructed in reclaimed local brick with simple oak features and pitched tile roof, the annexe is a key response to the LPA’s concern about ‘massing’ whilst providing the client with accommodation for their visiting guests and a facility for a home-office. Connecting the two key parts of the dwelling is an oak framed link ‘walkway’ which has been enclosed with subtle glazed panels to transform the space into a large habitable space with fantastic views allowing the family to relax and enjoy the surrounding countryside.

 

Challenges:
• strict planning restrictions associated to the site location
• ecological impact and presence of bats and similar species


Click thumbnails for larger versions
image 1 image 2
image 3 image 4
image 5 image 6
image 7 image 8
image 9 image 10